Keur jij jezelf goed?


Als kind hield ik al van lezen. Was dit een vlucht uit de werkelijkheid of hield ik gewoon van verhalen? Ik herinner me dat ik me toen al gelukkig voelde als ik een mooi boek had om in te lezen. Het was dan net of ik een leuke afspraak had of een leuk uitstapje had gepland. Lezen was en is belangrijk voor me.

Ooit had ik een vriend, die zich dat niet kon voorstellen. Hij hield meer van het echte leven zei hij. En toen hij dat zei gebeurde er iets met me. Alsof ik die afkeuring van iets waar ik zelf zoveel van hield niet goed kon verduren. Maar was het wel een afkeuring? Waarom was het geen afgunst? Misschien had hij het ook wel fijn gevonden om nog in zo’n parallelle wereld te kunnen bestaan.

Afwijzing
De relatie heeft niet lang geduurd. Niet vanwege mijn passie voor boeken, maar misschien wel door mijn interpretatie van zijn werkelijkheid. Hoe kon hij van iemand houden die maar zo mager van zichzelf houdt? Ik ervoer bij alles waar hij een andere mening over had een afwijzing. En deze afwijzing vertaalde ik naar mezelf: niet goed. De mening van een ander leek van een veel groter belang dan mijn eigen (lees)genot.

Zijn mijn blogs goed genoeg?
En hoe is dat nu? Is dat nu heel anders? Nu ik recentelijk heb besloten meer te gaan bloggen om mijn bedrijf Coach aan de Laak op de kaart te zetten, ervaar ik weer zo’n zelfde twijfel. Dit keer gaat het over goed genoeg zijn. Zijn mijn blogs goed genoeg? Is er genoeg belangstelling voor? Het is nog steeds een lastige innerlijke worsteling.

Schrijven over mijzelf
Mijn plaats in de wereld, hoe ver durf ik te gaan om die in te nemen? Tot nu toe gaan mijn blogs vaak over anderen. Ik observeer graag hoe anderen zich gedragen en luister goed hoe anderen zich voelen. Schrijven vanuit mijzelf is een veel kwetsbaarder thema. Vind ik mezelf waard om over te schrijven? Het liefst zou ik deze vraag met een volmondig ja beantwoorden. Dat lukt niet altijd gelijk.

Fijn
Maar nadat ik de twijfels bij mezelf heb herkend, en weer heb gevoeld hoe moeilijk het kan zijn om met zelfvertrouwen in het leven te staan, kan ik blijkbaar die deur toch openzetten en heb ik de bevestiging niet meer van buitenaf nodig. Mijn blogs zijn oké, soms goed, soms minder goed. Degene die ze lezen zullen er soms iets langer over nadenken en soms hun schouders ophalen. Ik vind het fijn om ze te schrijven, ze gaan over mij en ik ben er trots op.

De vrijheid om te zijn wie je wilt zijn en genoeg hebben aan je eigen goedkeuring. Jezelf leuk vinden, dat gun ik iedereen.

Share

Omdat de koffie nog net zo lekker is

Hoe kan je naast je ziekte een leven lijden? Een diagnose als kanker en alles wat daar bij komt kijken zet je leven op z’n kop. Het behandeltraject is praktisch, technisch en neemt je volledig in beslag. Je hebt afspraken bij artsen, onderzoeken en behandelaars. En iedereen wil weten: Hoe is het? En dan voel je de bedoeling: Hoe is het met je ziekte? Maar bén jij ineens je ziekte? Ben je niet meer die leuke man met wie je gezellig biertjes kan drinken? Kan je niet meer bomen over een politieke kwestie? Kan je niet meer meeleven met het liefdesverdriet van je puberdochter of met die mooie reis die je moeder maakt? Stopt jouw leven als je een nare diagnose krijgt en ben jij alleen nog maar die diagnose? Is er niemand meer die jou ziet zoals je ook bent?

Lees verder “Omdat de koffie nog net zo lekker is”
Share

Zo ben ik nu eenmaal

Ontneem niemand het recht iemand anders te zijn.

Een mooie zin die bij me blijft, nadat ik die lees in een column van Arnon Grunberg.  Het brengt me terug naar mijn coach-opleiding bij Moveamountain.  Toen ik met de opleiding begon begreep ik niet wat er mis was met het excuus “zo ben ik nou eenmaal”, zo zit ik in elkaar. Het leek mij wel getuigen van zelfkennis. Weten wat je beperkingen zijn. Lees verder “Zo ben ik nu eenmaal”

Share

Gratis kennismaken: maak er gebruik van.

Zoals ook op de bewuste pagina is te lezen, is bij mij een intakegesprek gratis.

Dit doe ik omdat het van belang is dat het klikt tussen de coach en een klant. Als één van de twee die klik niet voelt dan heeft dat invloed op het proces. Het is belangrijk dat er een wederzijds “aardig vinden” is. Dit blijkt ook uit veel onderzoeken die gedaan zijn. Hulp is effectiever en de klant ervaart een positiever effect als de kwaliteit van de relatie goed is. Lees verder “Gratis kennismaken: maak er gebruik van.”

Share