Zo ben ik nu eenmaal

Ontneem niemand het recht iemand anders te zijn.

Een mooie zin die bij me blijft, nadat ik die lees in een column van Arnon Grunberg.  Het brengt me terug naar mijn coach-opleiding bij Moveamountain.  Toen ik met de opleiding begon begreep ik niet wat er mis was met het excuus “zo ben ik nou eenmaal”, zo zit ik in elkaar. Het leek mij wel getuigen van zelfkennis. Weten wat je beperkingen zijn. En was het niet de bedoeling dat ik inzicht in mezelf zou verwerven? Met dat inzicht zou mijn leven toch een stuk  overzichtelijker worden? Maar naarmate mijn opleiding vorderde leerde ik te begrijpen dat inzicht iets anders is dan “zo ben ik nou eenmaal” en wat de beperkingen zijn van deze opvatting, en waarom het niet waar kan zijn.

Met “zo ben ik nou eenmaal” zet je jezelf en de wereld om je heen vast. Ik heb dat zelf ervaren met mijn overtuiging dat ik rustig en introvert ben. Niet perse een groepsmens. Maar er is ook een andere kant. En ik hoef niet zo ver terug in mijn persoonlijke geschiedenis om te weten dat ik geniet van aandacht en in het middelpunt staan. Op mijn vijftigste verjaardag kon ik de beperkende gedachte dat ik een feest niet zo leuk vind, loslaten en het middelpunt zijn.

Weten dat er achter elke karaktertrek die je jezelf toeschrijft ook een tegenpool zit, maakt dat er meer dingen mogelijk zijn in je leven dan je nu denkt.

Veel mensen komen terug van hun vakantie met zin in een nieuwe frisse start. En als je wil dat die start echt gemaakt gaat worden dan kan inzicht en bewustzijn geen kwaad.

Als je van jezelf ook iemand anders mag zijn dan “zo ben ik nou eenmaal”, dan kan er echt wat gaan veranderen in je leven.

Ben jij toe aan meer inzicht? Vul dan het contactformulier in en we maken een afspraak voor gratis intakegesprek.

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.